Végre eljött az, amire már nagyon sokan vártunk, felavathattuk falunk Trianon-emlékművét.

Hosszú hónapok rengeteg munkája előzte meg ezt a napot: Bábonymegyeren régóta „szó volt arról”, elöljáróink és számtalan helyi lakos is évek óta szerette volna, hogy falunk is állítson emléket az 1920. június 4-én (illetve azt megelőzően) történteknek.

Pályázati forrásból most erre lehetőség nyílt és kapva az alkalmon a testület egyhangú támogatásával azonnal be is sikerült nyújtani erre a pályázatot, ami kedvező elbírálást kapott és meg is valósult. Knopf Antal polgármester úr ünnepi beszédében kiemelte, hogy a magyarság viharos történelmében a legfájóbb momentuma talán ez a történelmi esemény volt eddig. Az első virágháború lezárása egy igazságtalan békeszerződéssel zárult, ahol az akkori országunk területinek 2/3-át, népességének közel 33%-át veszítette el, nemzeti vagyonának egyes források szerint közel 70%-át. Nem feledhetjük ezt a napot soha 1920.06.04.!

Emlékművet Witzmann Mihály országgyűlési képviselőnk avatta fel. és adta át a falu lakosságának, ünnepi beszéde lentebb olvasható. Ezúton is köszönjük a pályázatban való közreműködését a képviselő úrnak!

Avatáson közreműködött a Bábonymegyeri Nyugdíjas Egyesület kórusa, hazafias dalokat énekelve, díszes öltözékbe öltözve színesítették az avató ünnepséget. Ezúton is köszönjük a fellépésüket.

Tabi Református Egyházközség lelkipásztora Sándor Zoltán és Endreffy Máté  Evangélikus lelkész ünnepi beszédeket mondott és az emlékmű megáldásában közreműködött. Narrátor szerepét Fülöp András a Szent György Lovagrend tagja töltötte be. Köszönjük nekik is a közreműködést.

Az emlékmű leleplezése után a több emlék koszurú került elhelyezésre Knopf Antal polgármester és Witzmann Mihály országgyűlési képviselő helyezte el emlék koszorúit, majd Iregszemcse önkormányzatának képviselői és bábonymegyeri és tabi egyesületek képviselői is elhelyezték koszorúikat.

Az 1920-as évekből eredeti fonográf felvétel hangzott el, Incze Domokos gyűjteményéből.

Közreműködött az ünnepségen még Friman Martin és Végh Ágoston Lajos, akik trombitán játszottak.

Az ünnepséget a Szózat és a Székely Himnusz közös eléneklése zárta a részvevőkkel. Köszönjük a megjelent érdeklődőknek a részvételt! 

Trianoni emlékmű avatás

You May Also Like