Széles körű összefogás eredményeként indult el február 21-én az emlékév programsorozata, melynek részeként Lehár Antal ezredesről idén közel harminc eseménnyel fognak megemlékezni szerte az országban, valamint a határon túli területeken.

Lehár Antal ezredes az első világháborúban szerzett katonai érdemei mellett a háborút követő, 1919-1921 közötti zűrzavaros időszakban igyekezett fenntartani a rendet és fegyelmet reguláris csapataival a történelmi Moson, Sopron, Vas és Zala vármegyékben, egyben biztosította Magyarország nyugati határait.

Számos szervezet és egyesület segíti a rendezvények szervezését, köztük Fülöp András hadszíntérkutató, a Grádics Egyesület vezetője, aki a kutató, szervező munka irányítását végzi és állítja össze az éves programsorozatot. Külföldi támogatóként pedig az Ausztriai Magyar Kultúrház Centrum és a Fekete Kereszt-Hadisírgondozó Szervezet támogatja a munkálatokat.

“Somogy megyei Bábonymegyer községben került sor a Lehár 145 Emlékév keretében vitéz Keserű József tartalékos törzsőrmester emléktáblájának átadására a Nagybábony falurész katolikus kápolnájában szentmise keretében. Emlékező beszédet mondott Knopf Antal polgármester. A szentmisét követően a koppànymegyeri temetőben került sor az arany vitèzsègi éremmel kitüntetett első világháborús hős sírjánál koszorúzásra. Az eseményen jelen volt a celldömölki kegytemplom tulajdonában lévő Szent Márton ereklye.” – Fülöp András
Lehár 145 Emlékév – vitéz Keserű József – Bábonymegyer

You May Also Like