„Adatik tudtára kicsinek és nagynak, kinek van még füle, kikiáltom annak! Az Úr 2021-ik esztendejében nem üldögélünk bánatosan, tétlen! Szóljon gyorsan mindenki sógornak, komának, eljött az ideje a szüreti mulatságnak.” – adta közhírré a szüreti bál eseményét a kisbíró, majd kezdetét vette a felvonulás Bábonymegyeren.

A szüreti bálok, felvonulások hagyománya a 18-19. századra nyúlik vissza, igaz, abban az időben a munka végeztével, jutalmul rendezték a mulatságot. A Bábonymegyeren nálunk hagyományosan szeptemberben tartják e jeles ünnepet. A helyi lakosság is nagy lelkesedéssel várja minden évben a szüreti felvonulást és az azt követő programokat és bált, az időseb korosztály közül többen aktívan segítették a mulatság megszervezését.  Idén is gondoskodtak a korhű jelmezekről és az eseménynek megfelelő programokról: felállításra került a szőlősátor, ahol a felvonuláson részvevők és a falu lakossága együtt fogyasztotta el faluebédet. Amit újfent nagyon köszönünk a helyi Nyugdíjas Egyesületnek hogy újra kitették szívüket lelküket és frissen készült lángossal várták a felvonulókat és a falu lakosságát.  A kisbíró kidobolta az elkövetkező eseményeket, valamint megcsodálhatták a Bíró és Bíróné hintós fogatát is. A színes felvonuláson túl a faluházban minden korosztály megtalálhatta a neki való programokat. Gyerekeknek a kreatív sarokban találtak megfelelő szórakozási lehetőséget, a felnőtteket több fellépő szórakoztatta az esti bálig, ami a hagyományoknak megfelelően jó hangulatban telet el.

A meghívott vendégek az elmondások szerint nagyon jól érezték magukat, hiszen ismét átélhették a régi korok szokásait, a mulatság alatt séta kocsikázhattak és élő zenére táncolhattak, ezzel búcsúztatva a nyarat. Természetesen a hagyományt jövőre is szeretnénk folytatni.  

Szüreti felvonulás 2021 – Újabb sikeres rendezvényen vagyunk túl

You May Also Like