Tagokat toboroz a Bábonymegyeri Polgárőr Egyesület!

Tagokat toboroz a Bábonymegyeri Polgárőr Egyesület – erről és a jelentkezés feltételeiről értesíti a falu lakosságát Knopf Antal polgármester és Horváth János képviselő, valamint Csirke Erika a Bábonymegyeri Polgárőr Egyesület elnöke, október 17.-én 13:00-tól tartja az egyesület toborzó és egyben vizsga napját falukban.

Helyszín: Bábonymegyeri Faluház Dózsa Gy. u. 40.
 
Egy tavalyi egyhangú önkormányzati döntésnek köszönhetően a helyi polgárőrség újra szerveződéséről sikerült döntést hozni és jelenleg 14 új taggal végzi a munkát falukban. A közbiztonság kérdése elsődleges, hiszen ettől lesz élhetőbb falunk, így a munkát kivétel nélkül mindenkinek segítenie kell.  Csirke Erika elmondta, hogy polgárőrnek bárki jelentkezhet, aki betöltötte a 18. életévét és büntetlen előéletű, az általános céljuk pedig az, hogy fenntartsák a rendet és a közbiztonságot, segédkezzenek a környezetvédelemben, valamint a bűncselekmények megelőzésében. Aki kedvet kapott azt sok szeretettel várják akár a rendezvényen is lehet még jelentkezni!
 
Jelentkezni és bővebb információt kérni: Csirke Erika egyesületi elnöktől és Horváth János képviselőtől lehet kérni!
 
Csirke Erika – 06 30 270 2429
Horváth János – 06 70 374 9165
 
Az aznapi program egy vizsgával végződik, így mindenki, aki sikeres vizsgát tesz megkezdheti az aktív polgárőr szolgálatát. Ezenfelül megtudtuk, hogy a szervezet fiatalokra is számít: 14 és 18 éves kor között bárki jelentkezhet ifjú polgárőrnek, akiknek az elsődleges feladata, hogy figyeljenek oda a környezetükre, illetve tájékoztassák az egyesületet, ha valamit tapasztalnak a lakóhelyükön. A fiataloknak 2016 óta 50 óra közmunkára van szükségük ahhoz, hogy érettségizhessenek, ezt pedig a polgárőr egyesület kötelékében is elvégezhetik.Horváth János kiemelte: a polgárőri munkáért nem jár fizetés, teljes mértékben társadalmi munka, amelyet a köz szolgálatáért végeznek. Mint mondta, aki szeretne jelentkezni az egyesületbe, az felkeresheti őket bármikor az elérhetőségeiken és sok szeretettel várják a faluért tenni akaró fiatalokat is!
Főbb kérdések:
Ki lehet polgárőr?

Minden büntetlen előéletű – tiszta erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkező – 18. életévét betöltött, cselekvőképes Magyar állampolgár , aki egyetért a polgárőrség céljaival és hajlandó tevékenyen részt venni azok megvalósításában, valamint sikeres polgárőr vizsgát tesz.

Hogyan lehet valaki polgárőr?

Jelentkeznie kell valamelyik (lehetőleg a lakóhelyi) polgárőr szervezetnél, ahol elbeszélgetnek vele arról, hogy miért szeretne polgárőr lenni és mit is jelent a polgárőr feladatok vállalása.  Ezután kitölti a belépési nyilatkozatot és adatlapot, majd előéletét a kerületi rendőrség leellenőrzi.  A sikeres polgárőr vizsga után következik az egy éves próbaidő, amely alatt önálló szolgálatot nem teljesíthet. Ezután válhat a polgárőrség teljes jogú tagjává.

Milyen ismeretekre van szüksége a polgárőrnek?

2011. évi CLXV. törvény ismerete (OPSZ szervezés alatt teljesített eredményes vizsga). Az eredményes szolgálatellátás érdekében -hogy valóban segíteni tudjon, ha kell- a jól képzett polgárőrnek rendelkeznie kell az alapvető jogi-, rendészeti-, vagyonvédelmi-, kriminalisztikai-, elsősegély nyújtási-, mentési és katasztrófa elhárítási-, tűzoltási- és vegyvédelmi ismeretekkel.

Mire jogosult a polgárőr?

A 2011. évi CLXV. törvényben meghatározottak az irányadóak. Amikor jogos védelmi, stb. helyzetben cselekszenek, nem mint egy különleges hatáskörrel felruházott csoport tagjai, hanem mint állampolgárok tevékenykednek. A különbség “csak” annyi, hogy tevékenységük nem véletlenszerű, esetleges, egyéni, hanem szervezett, tudatos, közös cselekvés. Az előzőekből látható, hogy a polgárőrség hatósági jogkörrel, közhatalmi jogosítványokkal nem rendelkezik!  A polgárőrség önálló független szervezet, amely nem alá-, hanem mellérendeltségi viszonyban áll a Rendőrkapitányságokkal. Az előre tervezett, rendőrséggel közös akciókban a polgárőr az akciót irányító rendőr utasításait követi, mert az intézkedés jogszerűségéért ilyen esetben az akciót irányító rendőr a felelős. A közös szolgálatban a polgárőr feladata az intézkedés zavartalanságának, a saját és a rendőr biztonságának biztosítása.

Légy te is Polgárőr – Toborzó és vizsganap!

You May Also Like