Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Napelem rendszerek – Telepítési tájékoztató

2020-01-25 - 15:00 - 17:00

Tájékoztatás egy igen népszerű alternatív energiaforrásról. Kérésre egyedi árkalkuláció készítés.  Minden érdeklődőt szeretettel várunk a Bábonymegyeri kultúrházban.  

Időpont: 2020.01.11.  – 15:00


A fotovoltaikus rendszerek gyakorlatilag nem kevesebbet tesznek, minthogy a nap fényenergiáját elektromos árammá alakítják át, amivel így működtethetjük berendezéseinket. Ez első hallásra természetes, hiszen régóta használ már az emberiség napelemeket erre a célra, de ha egy pillanatra jobban belegondolunk, valójában egy egészen elképesztő folyamatról beszélünk.

Pontosan hogyan is működik ez?

Jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy vajon mi zajlik le a háttérben, miközben mi csak annyit veszünk észre, hogy a háztetőnkön napelemek vannak, a villanyszámláinkon szereplő összegek pedig egyre alacsonyabbak és alacsonyabbak.

Mit jelent a fotovoltaikus rendszer?

Már önmagában a neve is árulkodó. A „foto” előtag görögül fényt jelent, a „volt” pedig az elektromechanikus cella felhasználójának közismert vezetéknevére utal. Ebből kiindulva már meg is kapjuk a választ: gyakorlatilag a napfényből, pontosabban a Nap elektromágneses sugárzásából alakít egyenáramot különleges celláival a napelem. Ez az energia azonban még nem alkalmas otthoni elektronikus eszközeink működtetésére, ezért mielőtt még a konnektorokba vezetnénk, át kell alakítanunk.

Erre szolgál az inverter, ami az áramot kompatibilissé teszi a Magyarországon használatos hálózati váltóárammal, amit már mi is bátran használhatunk. Így érjük el, hogy hűtőnk, mosógépünk, számítógépünk és minden egyéb eszközünk a Napból, a világ talán legtökéletesebb megújuló energiaforrásából nyerje a működtetéséhez szükséges árammennyiséget. A Nap elektromágneses sugárzásából alakít egyenáramot különleges celláival a napelem.

Ez nem napkollektor!

Végezetül pedig ne kövessük el azt a hibát, hogy összekeverjük a napelemet a napkollektorral, ugyanis alapvető különbségek vannak a két rendszer között, mind a működés, mind a felhasználhatóság terén. A napkollektor a Napból érkező hőt, a meleget használja fel, míg a fotovoltaikus rendszer, ahogy az imént már tisztáztuk, a napfényből nyeri az energiát. A napelem rendszerek megvásárlása, telepítése előtt mindenképp fontos, hogy kutassunk a témában, és megismerjük annak pontos működését, hiszen ez egy hosszú távú, komoly befektetés, aminek biztos döntéseken kell alapulnia.

Napelemes rendszerek tervezése

Éppen ezért vesz részt a felmérésben már maga a villamos tervező is, aki megállapítja milyen méretű és teljesítményű rendszert lehet az adott házhoz létrehozni, hogy ez alapján mondhasson az ügyfélnek egy árajánlatot. Hálózatra csatlakoztatott fotovoltaikus rendszer esetén ő maga fogja majd a szükséges dokumentációt is elkészíteni, így az ő jelenléte mindenképp kulcsfontosságú az első helyszíni ellenőrzések során is. A tervezés során egyszerre kell figyelembe venni biztonsági, hatékonysági és esztétikai szempontokat is. A legjobb példa erre az inverter, amely majd a napelemek által termelt egyenáram váltóárammá való átalakításáért felel.

Igen szigorú előírások határozzák meg, hova és hogyan lehet csatlakoztatni az invertert, és mindemellett a lelkiismeretes kivitelezők arra is ügyelnek, hogy az évtizedekre felszerelt eszköz a ház esztétikai értéket se rombolja. Gyakorlatilag a fotovoltaikus rendszer esetében 40-50 éves időtartamokra tervezünk, így amit ma felszerelünk, az hosszú évtizedekig az otthonunk része lesz. Pontosan ezért kell a környezet változásaival is számolnunk. Gondolhatunk itt természeti tényezőkre, mint a szomszéd kertben növő fákra, vagy akár egy nagyobb épület építésére a környéken. Mindkettő potenciális árnyékoló tényező, ami ma talán még nem okoz gondot, de lehet, hogy tíz év múlva már eltakarja a Napot a napelemek elől. Az ilyen, és ehhez hasonló eseteknél tehát előre kell gondolkodni, ha szeretnénk maximális eredményt elérni hosszú évek múlva is.

Bővebb információ a rendezvényen elérhető! Sok szeretettel várjuk a kedves érdeklődőket!

Napelem rendszerek – Telepítési tájékoztató

Részletek

Dátum:
2020-01-25
Időpont:
15:00 - 17:00
Esemény kategória:
Esemény címkék:
, , , , ,

Helyszín

Bábonymegyeri Faluház
Dózsa György u. 36.
Bábonymegyer, Somogy 8658 Magyarország

Szervező

Bábonymegyer Önkormányzata
Email
babonymegyer@somogy.hu
View Szervező Website
Bábonymegyer Község