Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Adventi gyertyagyújtás I.

2021-11-28 - 15:30 - 17:00

Meghívó az első Adventi gyertyagyújtásra!

 

 

Az advent a várakozás és a belső elvonulás időszaka, de a gyerekekre is izgatott időszak vár: kibonthatják adventi naptárjuk legelső fakkját, és elmajszolhatják a benne rejlő finomságot. Természetesen nemcsak ezzel az ötletes kalendáriummal, hanem eredendően az adventi gyertyák meggyújtásával kezdődik a karácsonyi visszaszámolás. Az idei évben december 25-e, azaz a karácsony első napja szombatra esik, így 2021-ben meghosszabbodik az adventi időszak, és már november 28-án, a karácsony előtti negyedik vasárnapon meggyújthatjuk az első gyertyát, mely a római katolikus liturgia szerint lila színű. Ezzel elkezdődik az egyházi év is.

 

Természetesen a bábonymegyeri önkormányzat, a hagyományokhoz hűen idén is míg a járványügyi helyzet megengedi, lehetővé teszti a szabadtéren megtartható rendezvényeket szeretné megrendezni. 2021.11.28-án 15:30-kor szeretettel várjuk a bábonymegyeri lakosságot, az idei első közös Adventi gyertyagyújtásunkra!
Helyszín:
Önkormányzat épülete melletti park
Program:
Ünnepi gondolatok – Knopf Antal polgármester
közösségi beszélgetés forral bor, tea, zsíros kenyér mellett

A karácsonyi gyertyák

Nem véletlen, hogy legelőször épp egy lila színű gyertya kerül meggyújtásra. Ez egy fontos jelentéstartalommal bíró, ünnepi szín az egyházban, ilyen színű miseruhát viselnek a papok is a szertartások alatt. A legelső gyertya jelképezi Ádámot és Évát, ez a hit gyertyája. Egyes helyeken a második gyertya színét a hagyományos liláról kékre cserélik, mert ezzel jelzik a böjt megkezdését is, és a két ünnepet színeikben is szeretnék elválasztani egymástól. A második gyertya a remény gyertyája, mely a zsidó népet szimbolizálja. A harmadik vasárnap kerül meggyújtásra a hagyományos koszorú egyetlen rózsaszín gyertyája, ez jelképezi az adventi időszak második felét. Élénk színe a boldogságot, örömöt hivatott szimbolizálni – ez egyébként Szűz Mária gyertyája is egyben. A negyedik gyertya a szeretet jelképe, ezt az aranyvasárnapon, azaz idén december 19-én kell meggyújtani, hagyományosan ez is lila színben pompázik.

 

Adventi gyertyagyújtás I.

Részletek

Dátum:
2021-11-28
Időpont:
15:30 - 17:00
Esemény kategóriák:
, , , , , ,
Esemény címkék:
,

Szervező

Bábonymegyer Önkormányzata
E-mail:
info@babonymegyer.hu
View Szervező Website

Helyszín

Bábonymegyer Önkormányzata
Dózsa György u. 50.
Bábonymegyer, Somogy 8658 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36 84 525 265
View Helyszín Website
Bábonymegyer Község